LIVE TEXT | Război în Ucraina. Explozii la Harkov. Forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri limitate în regiunea Lugansk

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Explozii la Harkov. Forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri limitate în regiunea Lugansk

Rușii își întăresc pozițiile defensive în regiunea Lugansk, dar UAF-ul a continuat totuși și nu există niciun motiv să se prevadă că rezerviștii ruși prost pregătiți, prost echipați și cu moralul scăzut vor fi capabili să oprească trupele ucrainene.

UPDATE 06.10 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în direcția Kreminnei și Svatove.

image

UPDATE 05.40 Forțele ucrainene au continuat să-și consolideze controlul asupra malului drept al râului Nipro în regiunea Herson. Forțele ucrainene au lovit o bază militară rusă din Chaplynka, regiunea Herson, la 50 km sud de Beryslav, pe malul de est al Nipru. Aviatorii ucraineni au lovit 4 zone de concentrare a trupelor și a echipamentelor inamice pe malul stâng al Niprului. Unitățile de rachete și artilerie au finalizat 33 de misiuni de foc. Rezultatele confirmate ale pierderilor rusești, conform Comandamentului Operațional Sud, sunt: 40 de invadatori ruși și 7 vehicule blindate. Oficialii ucraineni au declarat că forțele ruse se retrag de pe malul stâng al râului Nipro și concentrează forțele și echipamentele la Melitopol, regiunea Zaporijia și Mariupol, regiunea Donețk.

Ucraina a câștigat o victorie importantă în campania prin care a eliberat vestul Oblastului Herson, victorie care a culminat cu retragerea forțelor ruse, finalizată la 11 noiembrie. Președintele rus Vladimir Putin fusese hotărât să dețină acest punct cheie, posesia care i-ar fi permis de a reînnoi eforturile de invazie împotriva Ucrainei neocupate, de pe pozițiile de pe malul de vest al râului Nipru. Această considerație a fost probabil mai importantă în calculele lui Putin decât valoarea simbolică a reținerii singurei capitale din regiune pe care forțele sale o ocupaseră din 24 februarie 2022. (Rusia luase deja orașele Lugansk și Donețk în invazia sa din 2014-2015.) Putin a angajat. forțe substanțiale ruse pentru apărarea vestului Hersonului, inclusiv multe dintre unitățile aeriene de elită rămase disponibile în armata rusă. De asemenea, a adus întăriri generate prin mobilizarea parțială a rezerviștilor pe care le ordonase pe 21 septembrie. Acele forțe au săpat și au luptat din greu pentru a-și menține locul, multe înregistrând pierderi. Succesul Ucrainei, în ciuda acestei hotărâri rusești și a alocării de unități de elită limitate, este în multe privințe chiar mai impresionant decât victoria sa din Oblastul Harkov la mijlocul lunii septembrie.

image

Succesul Ucrainei a rezultat în mare parte din utilizarea inovatoare de către Forțele Armate Ucrainene (UAF) a sistemului de rachete de precizie HIMARS furnizat de SUA pentru a perturba liniile de aprovizionare rusești. Munițiile HIMARS pe care SUA le-au dat Ucrainei nu sunt potrivite pentru distrugerea podurilor – focoasele lor sunt prea mici și nu sunt optimizate pentru astfel de lovituri. UAF a dezvoltat o tactică pentru a rezolva această limită, efectuând mai multe lovituri de precizie la podul cheie Antonivskiy și drumul care trecea pe vârful barajului Kakhovka, astfel încât să rupă drumurile într-o linie continuă peste ele, făcându-le inutilizabile fără a distruge efectiv infrastructura podurilor (sau a produce deteriorarea gravă a barajului). UAF-ul a continuat să lovească podurile în timp ce rușii încercau să le repare, țintind echipamentele de reparații, precum și drumurile până când rușii au renunțat în cele din urmă. Rușii au încercat să construiască un pod de pontoane sub Podul Antonivskiy, dar UAF a zădărnicit și acest efort. Rușii au recurs în final la barje care transportau provizii, echipamente și întăriri de la est, pe malul de vest. UAF-ul a atacat și barjele și zonele de debarcare, dar sistemul de feribot a fost, în orice caz, insuficient pentru a furniza muniții și trupe pentru forțele mecanizate rusești, care încercau să-și păstreze locația pe malul de vest al râului.

Nu este clar dacă Putin l-a autorizat pe Surovikin să abandoneze complet vestul regiunii Herson la acel moment sau dacă Surovikin a trebuit să continue să lucreze pentru a-l convinge pe Putin de lipsa de speranță a oricărui efort de a rezista în vestul Hersonului. Oricum ar fi, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, s-a întâlnit cu Surovikin pe 9 noiembrie într-un cadru public în scenă şi i-a ordonat să se retragă, ceea ce Surovikin a făcut prompt.

image

UPDATE 03.12 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în direcțiile Bakhmut, Avdiivka și Vuhledar. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au capturat Mayorsk, la sud-est de Bakhmut. Forțele ruse au continuat focul indirect de rutină împotriva așezărilor din prima linie din regiunile Zaporijia și Dnipropetrovsk. Forțele ruse au lovit orașul Zaporijia cu o rachetă Iskander.

Forțele ruse și oficialii de ocupație mobilizează forțat bărbați în Melitopol, regiunea Zaporijia, ocupată de ruși, și îi forțează să construiască tranșee și fortificații defensive în oraș.

Operațiunile ofensive rusești în regiunea Donețk se vor intensifica în săptămânile următoare, pe măsură ce sosesc militari suplimentari mobilizați împreună cu forțele retrase din vestul Hersonului. Forțele ucrainene din zonă vor fi puternic presate, iar Kievul va trebui foarte probabil să aducă trupe pentru a se apăra împotriva acestor ofensive rusești reînnoite. Nu este probabil ca rușii să obțină câștiguri semnificative din punct de vedere operațional, în ciuda eforturilor lor reînnoite, deși, probabil, ar putea lua Bakhmutul în timp, cu un cost enorm. Militarii ruși mobilizați s-au dovedit a fi inadecvat pregătiți, prost echipați și foarte reticenți la luptă. Ei nu sosesc în unități coezive, ci mai degrabă sunt trimiși în mare parte ca înlocuitori de unități, în mod individual sau ca mici la unități constituindu-se ca suplimentări de trupe la cele care au luptat fără odihnă timp de nouă luni, au suferit pierderi devastatoare în oameni și echipamente și sunt în mare parte demoralizate.

image

Forțele ruse care operează în regiunea Donețk includ unități convenționale ale forțelor armate ruse obișnuite, militari mobilizați, trupe ale Companiei militare private Wagner, formațiuni BARS (rezerva de voluntari rusi), unități de miliție din Republicile Populare Donețk și Lugansk, soldați din unitățile cecene ale lui Ramzan Kadyrov, și batalioane de voluntari. Acest grup de forțe de luptă va avea o putere de luptă mult mai puțin eficientă decât ar avea un grup de unități obișnuite de dimensiuni similare. Este extrem de puțin probabil ca Surovikin să reușească să-l transforme într-o forță capabilă să desfășoare un război ofensiv la scară largă cu manevre mecanizate, mai ales că nici măcar nu își ia (sau i se permite) timp pentru a construi o forță de atac coerentă înainte de a arunca. în atac. Acest amestec ciudat de forțe va avea probabil unele câștiguri prin greutatea totală a numerelor, dar apărătorii ucraineni, probabil întăriți, îl vor forța cel mai probabil să se oprească în următoarele câteva luni, nu departe de punctele sale de pornire.

UPDATE 02.44 Forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri limitate în regiunea Lugansk. Probabil că vor putea obține mai multe câștiguri dacă sunt întărite de trupele din vestul Hersonului. Desigur, rușii își întăresc pozițiile defensive în regiunea Lugansk, dar UAF-ul a continuat totuși și nu există niciun motiv să se prevadă că rezerviștii ruși prost pregătiți, prost echipați și cu moralul scăzut vor fi capabili să oprească trupele ucrainene, susținute de victoriile lor, să înainteze.

UPDATE 01.05 Finanțatorul Grupului Wagner, Evghei Prigojin, a cerut Procuraturii Generale din Rusia să deschidă un dosar împotriva guvernatorului din Sankt Petersburg, Alexander Beglov. Motivul ar fi pentru înaltă trădare, pe fondul filmărilor virale cu forțele Wagner ucigând pe unul dintre ei. Prigojin și bloggerii militari naționaliști ruși au susținut în mare măsură uciderea presupusului trădător.

UPDATE 00.29 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că președintele rus Vladimir Putin a ordonat demobilizarea studenților mobilizați în regiunile Lugansk și Donețk ocupate de Rusia. Măsura este probabil ca parte a unui efort în curs de integrare a forțelor proxy în Forțele Armate Ruse. Totodată, președintele rus Vladimir Putin a propus un amendament la un proiect de lege care să permită oficialilor ruși să retragă cetățenia rusă pentru diseminarea de informații „false” despre armata rusă, participarea la organizații extremiste sau indezirabile sau pentru încălcarea „integrității teritoriale” a Rusiei.

ȘTIRE INIȚIALĂ Duminică, 13 noiembrie, după ora 22:30, la Harkov au izbucnit mai multe explozii. O serie de explozii, cel puțin trei la rând, a fost raportată de „Suspilne” și de o serie de canale locale Telegram. Nataliya Popova, consilier al președintelui Consiliului Regional Harkiv, a cerut locuitorilor locali să nu ignore semnalul de avertizare aerian și să meargă imediat la adăposturi. La ora 23:41, primarul Harkovului, Ihor Terekhov, a publicat pe canalul său Telegram că Federația Rusă a atacat cu rachete cartierul industrial al orașului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?